Green Leaf Partnerskabsaftaler

Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Helsingør Kommune har indgået et samarbejde om, at lave en forundersøgelse af et område mellem Nyrup Hegn og Krogenberg Hegn og omkringliggende arealer. Området har i forvejen eksisterende naturværdier og et stort potentiale til at udvikle mere natur og positive klima-effekter.

Målet er ved en teknisk forundersøgelse og gennem dialog med lodsejere, at undersøge mulighederne for at gennemføre et større naturforvaltningsprojekt, som kan omfatte genopretning af tørvemoser og Nyrup Sø. En mulig efterfølgende realisering er ikke med i projektet, men parterne forpligter sig dog til efterfølgende at arbejde for at realisere projektet, så vidt muligt.

Økonomi og organisering

De to parter, udarbejder i fællesskab en kravspecifikation til forundersøgelsen og der indhentes tilbud på et samlet projekt, for dermed at optimere omkostninger. Hver part har afsat 190.000 kr., så der samlet set er 380.000 kr. til gennemførelse af projektet. Kommunens andel kommer fra årets Green Leaf-pulje.

Nationalparkens midler skal fortrinsvist dække omkostninger forbundet med arealerne inde i den eksisterende nationalpark og kommunens midler en undersøgelse af muligheden for genopretningen af Nyrup Sø. Foruden de afsatte midler, afsætter begge parter tid til udvikling og styring af projektet.

Tidsplan

Projektet blev igangsat i december 2023 og forventes afsluttet ultimo 2024/primo 2025.

Samlet overblik forpligtigelserne i forbindelse med Kulturpartnerskaberne i forbindelse med Green Leaf prisen 2024.

Partnerskabet har fokus på at reducere klimaaftryk, inspirere publikum og at dele viden og erfaring med kolleger i et fagligt netværk.

De deltagende kulturinstitutioner har forpligtiget sig til

Som en del af Green Leaf partnerskabet skal kulturinstitutionerne udarbejde en bæredygtighedspolitik og klimahandlingsplan for driften af deres kulturinstitution. Partnerne tilbydes derfor et gratis faciliteret forløb med Bæredygtig Kulturliv NU med viden og støtte til at skabe en bæredygtighedspolitik og klimahandlingsplan. 

Dette arbejde bliver understøttet og fulgt op på i et netværk på tværs af institutionerne med fokus på sparring, bæredygtige arrangementer og kommunikation. Hvis en institution allerede har en politik og en plan, og ikke ønsker at deltage i den faglige session, hvor det udarbejdes, forventes denne i stedet at dele deres erfaring mv. med resten af netværket eksempelvis i form af et oplæg.

Der vil være særligt fokus på at skabe events og begivenheder, der kan sætte fokus på klimadagsordenen og motivere publikum til bæredygtig adfærdsændring. Som en del af Green Leaf partnerskabet skal kulturinstitutionerne derfor bidrage med at sætte ekstra fokus på formidling af klima og bæredygtighed i jeres kulturprogram for 2024 og gerne fremadrettet.

De deltagende institutioner er:

  • Hamletscenen
  • Helsingør Teater
  • Øresundsakvariet
  • M/S Museet for Søfart
  • Danmarks Tekniske Museum
  • Helsingør Musikskole
  • Museerne Helsingør - Helsingør Bymuseum
  • Helsingør Kommunes Biblioteker

Helsingør Sejlklub, Helsingør Havn og Helsingør Kommune ønsker med partnerskabet at accelerere anvendelsen af biocidfri bundmaling i Helsingør Lystbådehavn.

Partnerskabet har aftalt en rollefordeling for accelerering af anvendelsen af biocidfri bundmaling samt sætte fokus på bæredygtighed i forbindelse med sejlklubbens arrangementer som beskrevet nedenfor:

Helsingør Sejlklub

Helsingør Sejlklub har som bestyrelsen arrangeret informationsaften for klubbens medlemmer i januar 2024 om alternativer til biocidbundmaling. Klubstyrelsen har besluttet, at de selv vil gå forrest i konvertering til biocidfrie bundmaling både i forhold til klubbens både og bestyrelsens egne private både. For at understøtte mulighederne for at overgå til de biocidfrie bundmalinger vil klubben søge fondsmidler til etablering af et stort telt til brug for medlemmernes rensning af både samt påføring af ny bundmaling – teltet vil udvide kapaciteten, da det vil være mindre vejrafhængigt og samtidig give muligheder for en bedre håndtering af miljøfarlige stoffer i forbindelse med slibning af bådene. Sammen med Helsingør Havn planlægges gennemført en mærkning af både i foråret 2024, der har været på land over vinteren ift. hvilke både, der meget let vil kunne konvertering til ny bundmaling.

Samtidig har sejlklubben sat et mål om at blive en miljøcertificeret sejlklub under Dansk Sejlunion. Et af de første skridt på vejen vil være at gennemføre et maritimt genbrugsmarked i forbindelse med Sjælland Rundt 2024.

Helsingør Havn

Havnen vil kommunikere til alle havnens bådejere omkring valg af biocidfri bundmaling og havnens faciliteter i nyhedsbrevet. Havnen vil stille areal til rådighed for opsætning af sejlklubbens telt. Havnen bidrager med oversigts foto og den fysiske gennemgang af bådene på land i foråret 2024.

Klimasekretariatet

Klimasekretariatet vil bidrage med oplysende og lettilgængelig kommunikations materiale til bådejerne i forbindelse med efterårets optagning af både og mulighederne for at vælge biocidfri bundmaling.

Samtidig vil Klimasekretariatet understøtte det praktiske arbejdet med et maritimt genbrugsmarked i 2024.

Indsatserne bliver formidlet national og internationalt i Green Leaf sammenhæng.

Region Hovedstaden og Helsingør Kommune ønsker med partnerskabet, at styrke og accelerere den grønne omstilling.

Helsingør Kommune har status som europæisk miljøambassadør i 2024. Med partnerskabsaftalen ønsker Helsingør Kommunen og Region Hovedstaden gensidigt, at understøtte og udnytte mulighederne for at tiltrække internationale aktiviteter og begivenheder i 2024, hvor der vil være mulighed for at dele regionale og kommunale erfaringer med at drive den grønne omstilling.

Samtidig sættes der særligt fokus på tre specifikke faglige samarbejder i 2024:

  1. Energifællesskaber – Region Hovedstaden understøtter via projektet ”Lokal Fælles Varmeløsning” Helsingør Kommunes indsats i Kvistgård, hvor en lokalt etableret borgergruppe afsøger mulighederne for at etablere lokalvarme. Det kan være meget komplekst for en borgergruppe at manøvrere i forhold til tekniske muligheder og gældende lovgivning. Projektet hjælper kommunen og borgerne med viden ved at stille et rejsehold og en step-by-step guide til rådighed. Projektet giver samtidig viden på tværs af de forskellige cases med henblik på at kunne inspirere til øvrige områder i kommunen til at etablere fælles varmeløsninger. Projektsamarbejdet løber frem til marts 2025.
  2. Cirkulær Økonomi – Region Hovedstaden deltager i EU-projektet ”Circular beyond waste”, der har fokus på at bidrage til at accelerere den cirkulære omstilling ved at øge forebyggelsen af affald samt sikre, at flere produkter og materialer genbruges og genanvendes. Helsingør Kommune arbejder systematisk med cirkulær økonomi med afsæt i ”Plan for Cirkulær Økonomi”, der blev politisk godkendt i 2023. Helsingør Kommune kan således bidrage aktivt med erfaring og input i forbindelse med delprojektet ” værdien af cirkulære indsatser”, hvor regionen skal udvikle et nyt værktøj, som har til formål at give handlemuligheder i forhold til arbejdet med cirkulære økonomi, og hvordan cirkulære indsatser kan være med til at nedbringe forbrugsbaseret udledninger. Værktøjet er til bred anvendelse i landets kommuner.
  3. Grøn dele mobilitet (shared mobility) – Region Hovedstaden ledende deltager i EU-projektet GEMINI, hvor der etableres delemobilitet i Rudersdal Kommune. Der kommer op mod 200 delekøretøjer, primært el-cykler og el-løbehjul, men også omkring 30 delebiler med fast stamplads og bybiler uden fast plads. Helsingborg Kommune er følgepartner i projektet og derfor er det nærliggende at inddrage Helsingør Kommune i forbindelse med den skaleringsplan, som også ligger i projektet. I 2. halvår 2024 vil Region Hovedstaden og Helsingør Kommune sammen afse muligheder for at inddrage Helsingør Kommune med afsæt i de koncepter, der er udviklet i GEMINI-projektet.

Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune ønsker med partnerskabet, at styrke og accelerere den grønne omstilling. Forsyning Helsingør er en meget central samarbejdspartner for Helsingør Kommune i forbindelse med implementering af konkrete indsatser i forlængelse af Plan for klima og bæredygtighed i Helsingør Kommune 2020-2030 samt Klimatilpasningsplanen.

Helsingør Kommune har status som europæisk miljøambassadør i 2024. Med partnerskabsaftalen ønsker Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør gensidigt at understøtte og udnytte mulighederne for at styrke udviklingssamarbejdet og dele erfaringer med at drive den grønne omstilling.

Partnerskabsaftalen sætter særlig fokus på udviklingssamarbejderne omkring følgende indsatser:

Klimasikring og spildevand

Klimasikring – samarbejde omkring fornyelse af ledningsnettet og ny fjernvarme forsyning i bymidten og klimasikring af bymidten

Klimatilpasning og byrumsfornyelse i Helsingør bykerne – med afsæt i Helsingør Kommunes klimatilpasningsstrategi og investeringsplan for Helsingør bykerne, samarbejder Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør om at klimatilpasse bykernen. Dette sker ved afledning af regnvand fra gader og vejvendte tage langs overfladen i smukke, granitbelagte gadeprofiler i et let forståeligt afvandingsprincip, der understøtter byens middelalderhistorie. Samtidig opgraderes alle forsyningsledninger og stik inden for el, vand og spildevand, og der tilbydes fjernvarme med positiv klimaeffekt til byens beboere. De hydrauliske tiltag, der udgør majoriteten af projektet, giver en markant reduktion af CO2-aftrykket i forhold til traditionelle, underjordiske løsninger, dels fordi der anvendes mindre beton, og dels fordi der arbejdes med genindbygning af jord. Der anlægges desuden et underjordisk spildevandsbassin, der sikrer, at overløb fra fællessystemet til havnen næsten undgås i fremtiden. Ligeledes renses overfladevand i en underjordisk renseløsning inden udløb til havnen, med deraf afledt forbedret vandmiljø. Projektet udføres etapevis. Den første etape færdigprojekteres ultimo 2024. Anlægsarbejdet startes i primo eller medio 2025, og ventes færdiggjort i 2036.

Spildevand – ny spildevandsplan og etablering af nye bassiner til hindring af overløb til Øresund

Forsyning Helsingør udarbejder i samarbejde med Helsingør Kommune ’Spildevandsplan 2025-2037’. Planen har til formål at sikre et velfungerende kloaksystem til fremtidens øgede nedbør, og herunder er der særlig fokus på reduktion af overløb. Spildevandsplanen bidrager således til at mindske stofudledningen til vandområderne til gavn for vandmiljøet. I forbindelse med valg af løsninger til klimatilpasning og reduktion af overløb, vil bæredygtige løsninger blive prioriteret, hvor det samfundsøkonomisk og driftsmæssigt kan lade sig gøre. Det kan fx være i form af håndtering af regnvand på overfladen eller ved valg af løsninger med et lavt CO2-aftryk.

Energi

Fjernvarmeudvidelse

Næsten halvdelen af kommunens bygninger var i 2023 opvarmet med naturgas, olie eller elvarme. Der er derfor et stort potentiale for CO2 reduktion ved at udvide fjernvarmeområderne, der hvor det er samfundsøkonomisk fordelagtigt. I 2022 udgav Helsingør Kommune med hjælp fra Forsyning Helsingør en varmeplan, der viser hvilke områder i kommunen, der i fremtiden med fordel kan fjernvarmeforsynes, og der blev i samarbejde holdt informationsmøder for kommunens borgere om planerne. Der er nu projektgodkendt i alt fem områder i Helsingør og Espergærde, hvor op til 1.800 forbrugere vil få mulighed for at skifte til fjernvarme. De første områder blev konverteret i 2023, og her valgte 85% af husstandene at tilslutte sig fjernvarmen. I de efterfølgende områder, som udbygges i 2023 og 24 er der p.t. tilslutning op til ca. 75%. Den videre udbygning af fjernvarmen jf. planen er dog udfordret af stigende entreprenørpriser og renteniveau. 

Havvandsvarmepumpe – projektudvikling/projektering, udbud og gennemførelse  

Forsyning Helsingør er i gang med at udvikle et anlæg, der kan producere fjernvarme med en varmepumpe med havvand som varmekilde. Det skal placeres ved Helsingør Renseanlæg ved Trykkerdammen. Her er unikke muligheder for at pumpe havvandet ind fra stor dybde i Øresund, hvor det selv i vintermånederne har en relativt høj temperatur. Varmepumperne påtænkes kunne yde en varmeeffekt på 15 MW og vil kunne producere omtrent 40% af fjernvarmen til Helsingør. Projektet vil kunne bidrage væsentligt til kommunens klimamålsætninger ved at øge andelen af vedvarende energi i varmeforsyningen og reducere andelen af biomasse og naturgas. Samtidig forventes varmen at være prisgunstig og dermed hjælpe til at gøre en fortsat udvidelse af fjernvarmeforsyningen mulig. Grundlaget for Miljø- og plangodkendelser skal udformes i tæt samarbejde med kommunen. Anlægget planlægges bygget i 2027.  

Ny el-patronbygning på Helsingør Kraftvarmeværk (HØK)

Helsingør Kraftvarmeværk er på værkets arealer på Energivej 19 i gang med at etablere en elkedel med en effekt på 30 MW til produktion af opvarmet fjernvarmevand.

Elkedlen svarer i princippet til en meget stor udgave af de elkedler, som findes i mange husholdninger. På kraftvarmeværket kan den producerede varme lagres i værkets varmeakkumuleringstank. Ved produktion af fjernvarmevand i elkedlen mindskes behovet tilsvarende for varmeproduktion på naturgas og flis. Elkedlen bidrager således til at udfase naturgassen på spids- og reservelastanlæg og dermed mindsker afhængigheden af fx russisk gas.

Med elkedlen kan Helsingør Kraftvarmeværk levere en række ydelser til regulering af elnettet, da kedlen kan starte og stoppe på meget kort tid. Dermed kan kraftvarmeværket blandt andet medvirke til at opretholde balancen mellem elforbrug og elproduktion på elnettet. Kort sagt bidrager elkedlen til at understøtte elnettet, i takt med at mængden af vind- og solenergi øges i nettet. Elkedlen forventes at gå i drift ultimo 2024.

Solcellepark ved Skibstrup

Forsyning Helsingør vil i samarbejde med European Energy, etablere et selskab, der skal stå for opførelsen og driften af et solcelleanlæg på et areal på ca. 60 ha ved Skibstrup.

Anlægget forventes at kunne producere 50 Mw til elnettet, svarende til forbruget i ca. 50 % af boligerne i Helsingør Kommune.

Den nødvende planlægning og miljøvurderinger og redegørelser m.v. samt godkendelser af relevante myndigheder gennemføres i 2024.

Det er planen at anlægget skal levere strøm til nettet senest medio 2026.

Supplerende er der igangsat undersøgelser der skal gøre det muligt at levere strøm til en varmepumpe/el-patron, således der også kan leveres fjernvarme fra anlægget.

Genbrug og genanvendelse 

Udviklingsprojekter på Skibstrup Affalds Center: 

Solvarme og eller solcellepaneler

I forbindelse med den planlagte fremtidige nedlukning og jorddækning af affaldsdeponiet vil der blive et areal på ca. 5 hektar til rådighed. Her undersøges muligheden for at etablere et solvarme- eller solcelleanlæg, der kan bidrage til at forsyne fjernvarmenettet med vedvarende energi. Det kan muligvis ske i kombination med el-baseret varmeproduktion i form af elkedel og varmepumpe og vil kræve at der etableres en forbindelse til varme transmissionsnettet, der i dag forsyner Hornbæk med fjernvarme fra Helsingør Kraftvarmeværk. 

Bæredygtig jordhåndtering

Forsyning Helsingør planlægger etablering af en ressourceplads, hvor opgravet jord fra egne anlægsprojekter soldes og om nødvendigt stabiliseres, så mest muligt af den opgravede jord kan genanvendes lokalt. En lokal håndtering af jorden bidrager til en kraftig reduktion i anvendelsen af nye råstoffer, som er en mangelvare. Tillige vil transport af de store mængder ikke indbygningsegnet jord, også blive mindsket meget væsentligt.

Med en lokal ressourceplads forventes det, at anvendelse af nye råstoffer reduceres med mindst 75%, mens transport af jord og råstoffer over lange afstande med lastbiler vil blive reduceret med omkring 200.000 km/år.

Direkte genbrug af byggematerialer og møbler

Forsyning Helsingør planlægger desuden forsøgsordninger med både mulighed for direkte genbrug af byggematerialer (døre, vinduer, træ, fliser mv.) og møbler (fra storskrald samt direkte afleveret af private). Det er planen dels at indrette et område på selve genbrugspladsen til direkte genbrug, og dels at tage en stor gammel hal i brug til formålet. 

Formidling

Walk the Science – samarbejde med folkeskolen om formidling

Læringsprojektet er udviklet i samarbejde med Helsingør Kommunes skoler, og det er Forsyning Helsingørs lokale bidrag til at gøre flere børn og unge interesseret i naturvidenskab, ressourcer, klima og miljø. Håbet er, at Walk the Science kan være med til på sigt at få flere studerende på de naturvidenskabelige uddannelser (STEM) og derigennem sikre flere forskere, ingeniører el.lign., der med viden og kreativ tænkning kan løse de udfordringer, vores samfund står overfor i fremtiden. Det gælder ikke mindst i forsyningsbranchen, hvor naturvidenskabelige kompetencer ofte er helt afgørende for løsningen af store udfordringer som klimatilpasning, produktion af bæredygtig energi og sikring af rent drikkevand.

Walk the Science skal være med til at udvikle eleverne til at blive vores klima – og miljøambassadører, så de aktivt kan hjælpe med til at indfri kommunens klima- og miljømål.

Undervisningsmaterialet udvikles og revideres løbende i samarbejde med underviserne på skolerne i Helsingør Kommune.

Planlægning

Revision af Klima- og bæredygtighedsplanen i 24/25

Helsingør Kommune er forpligtiget til at revidere Plan for Klima og Bæredygtighed i 2024/25 for at fastholde certificeringen af planen. Samarbejdet med Forsyning Helsingør i forbindelse med vurdering af implementeringsgraden af de nuværende mål, eventuel revision af målsætningerne samt beskrivelse af kommende indsatser vil være centralt for en fortsat ambitiøs plan for grøn omstilling i Helsingør Kommune.

Klimasekretariatet

Stengade 59
3000 Helsingør
Telefon: 49 28 28 28
E-mail: klima@helsingor.dk